Salam 23 Syawal...Smlam selesai g open house 5 buah umh..patutnye 6, tapi 1 tepakse cancell last minitt..huhuu...puding ni lak wat utk Potluck member haku..kitorang wat kat Nilai..alang2 rasmi Klinik Kaunseling Zuhdi & Eda..cayalah korangg..siap bukak klinik kaunseling lg..hihii..kitorang tumpang bangge tau:) sampai2 tu solat zohor jemaah same2 & wat majlis doa selamat cikitt..pastu baru mkn..best dpt jumpe kengkawan lamee...gamat suasanee...
Ni lah puding Permaisurinyeee...buatnye xde la serumit manee..just susun2 jekk..xyah nak bakar2..susun2 pastu sejukkan diee je;)
RESEPI PUDING PERMAISURI
Bahan2 :-
1) Pisang Masak ( lg sedap pisang lemak manis/ emas)
2) Mutiara Sagu - 5 sdb
3) Sirap - utk pewarna sagu
4) susu cair - 1 tin
5) Tepung Kastard - 3sdb
6) Gula - secukup rasa
7) Serbuk Jelly - 1 kotak
8) Gajus - utk hiasan
9) esen vanila
10) 1/2 cawan air biasa
Cara2 :
Pisang masak digoreng - akan lembik cikit & toskan minyak..susun dlm bekas..taburkan gajus..masak mutiara sagu sampai kembang & masukkan sedikit sirap utk kaler merah...lapiskan atas pisang td..lapiskan lg dgn sos kastard..tabur lebihan gajus & akhir skali tuang jelly...siap sudahhh utk disejukkann;)
Sos kastard :-
Susu cair didihkan atas api..masukkan esen vanila..pastu masukkan tepung kastard yg dibancuh dengan 1/2 cawan air biasa..masukkan sedikit gula..kacau sampai pekat..
Jelly :-
Serbuk jelly dimasak ikut arahan blkg kotak ( 400ml air)
tambah cikit gula...dah mendidih tutup api..
ok, sedia dihidangkan sejuk2;)
No comments:
Post a Comment