Jom ler CUCI2 materr!!!

Wednesday, August 8, 2012

Dessert IFTAR ~ Puding Permaisuri ~




 Petang smlm pas balik kije sempat mendessertkan pisang yg dah masak ats meja..mak mertua kirim pisang kat adik ipar haku utk menantu die yg sorangg ni haa...hihii..Mekasih mak;) wahhh dah masak ranum pisang tu nmpaknyee...ape lg,  dessert time la wehhh...makan plak cejuk2...fuhhhh..mmg sedap betol tekak ni rasenyeee...



Cara-caranyee :-
1) Pisang masak ( pisang emas @ lemak manis )digoreng sampai betukar kalerr..toskan minyakk die ye;) masukkan dlm bekas acuan


2) utk sagu tu plak..didihkan air dan masukkan sagu mutiara..letakkan pewarna..haku tibaii sirap jek utk bg die kaler merah anggun gituu...hihii..masak sampai kembangg..

3) Badam tu plak belah 2, pastu goreng ckit biar kasik rangupp...

4) utk sosnye plak, susu cair dimasak ngan sedikit gula & daun pandan..nak pekatkan letak cikit tepung kastard...letak jugak esen vanila..



dah siap tu jgn lupe cejukkan die yehhh..dah nak makan baru curahkan sos die..baru die uuummppp...Haaa..sudah boley dihidang utk yg tecayangg mucukk yehh

Sesejuk tekak & sesedap Puding Permaisuriii...
Mylaling kater cedappppp...Mylaling tu ape dimkn pon cedapppp...hihiii...



2 comments:

Az Zura said...

perh !! leh menggemukkan ni...huhu..lala..mantap!

elyza said...

Hahaaaa..sesuai utk yg sdg berdiet..kihkihkihhh....