Jom ler CUCI2 materr!!!

Friday, November 18, 2011

~ Puding Trifle Badam ~





Salam mendung dipagi Jumaat semuaaaa....harap2 diberi kesihatan yg baek utk mghadapi hari2 mendatang..bersua kite lg utk menu seterusnya sebagai Pencuci mulutt...xlain xbukan Puding Trifle Badam...hihiii..Rini Mak, Abah, Kakak, Abg Ipar & Adik2 datang Shah Alam..Ambik adik haku kat MRSM Felda kat Perak dulu..pastu dtg Shah alam...tu yg masak bagai tuuu....Akk & Adik haku suke mkn puding nih..so, mlm td dah siapkan 3 bks..& skrg ngah nenyejukkan diri dlm peti kat umh tu...tunggu utk ngapp jekkk...





nak tgk care2 die, tgk kat bwh nih...sng jek..main susun2 jek yee...





1) Susun Kek gulung dlm bekas anggaran lebih kurang 1 inci tinggi..pastu basahkan kek tu ngan air coklat.. (haku pakai kek perisa kapucino) - perisa kek ikut sedap memasing;)



2) Taburkan hirisan Badam yg dah di sangai



3) Susu cair, gula, air, tpg kastard & esen vanila..kacau ats api sampai pekat



4) Taburkan lagi lebihan hirisan Badam



5&6) Ats skali letak Jelly - perisa pon b'gantung citarase memasing..haku pakai Jelly stoberi;)



7) Sejukkan dlm peti....siapp....



Tp klu nak ikutkan puding Triffle ASAL tu pakai buah2 koktail..tp disebabkan kek & kastard tu dah manis, xyah la nak buah2 bagai..letak badam sudah..bile mkn ade krak kruk badamm tu..lemak2 manis jekk rase...hihiii...
habih resepi asalll...memandaii sungguh ank Mak Cik Normah niii....okeh layan jommm...










p/s : Menu utk t/hari esok : Ayam panggang...sos BBQ..Ayam dah siap perap mlm td..tunggu nak panggang jek esk...Ikan Siakap Steam, Sotong sambal & sayur campur...mkn ramai2;)









2 comments:

Yatiwa said...

Liza, kalau nak ayam lagi lembut, kukus dulu dlm 20 minit. Lepas tu baru perap. Mmg rasa mcm ayam bakar kat restoren penyet tu.

elyza said...

Mekasih k. Ti..Betol tu..sy kukus aym tu duluu..rase smpai kedalammm...hihii...& rase die kalah ayam penyett kan???;)